Geçiş Dönemleri

Adı Belirleyen Etmenler

Çocuğa ad verilirken geleneklere uyulur. Doğduğu gün ebe tarafından çocuğa, Muhammed, Mustafa, Emine, Ayşe, Fatma vb. dini bir ad verilir. Bu ad çocuğun göbek adıdır. Asıl adı ise doğumun 3. günü veya 7. günü verilir. Hoca veya aile büyüklerinden bir erkek, çocuğun kulağına ezan okuyarak kararlaştırılan adı 3 defa fısıldar. Ad seçilirken, din büyüklerinin, aile büyüklerinin adı tercih edilir. Bunun dışında çocuğun durumu ile ilgili özel bir durum varsa ad seçiminde bunlar göz önünde bulundurulur, ad ona göre kararlaştırılır.

 

Dini etmenler 

Çocuğa bir din büyüğünün adının verilmesi

Çevrede bulunan bir türbenin veya türbede yatan yatırın adının verilmesi

Kuran’dan bir sure veya bir ayet adının verilmesi

Allah’ın 99 isminden birinin verilmesi

 

Örfi etmenler

Çocuğa dedelerinden birisinin adının verilmesi

Çocuğun dayısının veya teyzesinin adının verilmesi

Çocuğun amcasının veya halasının adının verilmesi

Ailede beğenilen bir kişinin adının verilmesi

 

Çevresel etmenler

Sözlükten seçilen , beğenilen bir isim

Arkadaşların tavsiyesi ile verilen isim

Hemşire veya doktorun verdiği bir isim

 

Doğum Geleneği
Yeni doğan bebek annesi 40. Gününe kadar kırklı sayılır.doğum yapan anneyi ve yavrusunu al basmasın diye yastıkların altına bıçak, ustura makas vb. konur. Çocuğun çıkardığı ilk dişi için hedik kaynatılır. Hedik buğday ve mısırdan oluşur.üzerine susam serpilir.


Ad Koyma Geleneği

Çocuğa ad verilirken geleneklere uyulur. Doğduğu gün ebe tarafından çocuğa, Muhammed, Mustafa, Emine, Ayşe, Fatma vb. dini bir ad verilir. Bu ad çocuğun göbek adıdır. Asıl adı ise doğumun 3. günü veya 7. günü verilir. Hoca veya aile büyüklerinden bir erkek, çocuğun kulağına ezan okuyarak kararlaştırılan adı 3 defa fısıldar. Ad seçilirken, din büyüklerinin, aile büyüklerinin adı tercih edilir. Bunun dışında çocuğun durumu ile ilgili özel bir durum varsa ad seçiminde bunlar göz önünde bulundurulur, ad ona göre kararlaştırılır. Çocuğun adının konulmasında dini, örfi ve çevresel etmenler etkili olur.

 

Evlenme Geleneği
Düğün toplumsal işlev açısından oldukça önemli bir yere sahiptir. Hatay’ da düğün törenleri çeşitli aşamalar halinde yapılmaktadır. Bu aşamalar; “evlenme isteği belirtme, kız arama/görücülük, kız isteme, söz kesme, nişan, çeyiz alma, gelin /güvey hamamı, dini nikâh kına gecesi ve düğün”den oluşmaktadır.